HealthClass, Ondernemerschap, Overzicht

Wat te doen als zaken net iets té goed gaan?

Blog- Anne-Marije de Vries (32) heeft haar eigen dansschool. Ze werd met tegenzin een succesvolle ondernemer. En dat leidde bijna tot uitval. Samen met een ondernemerscoach ontdekte ze dat het ook anders kon.

Van droom naar werkelijkheid

“Vanaf kinds af aan ben ik al gek op dansen. Volgens mijn moeder kon ik zelfs eerder dansen dan lopen. Het is echt mijn passie. Een eigen dansschool is altijd al mijn droom geweest. Zodat ik daarmee mijn passie kan overdragen op anderen. Een paar jaar geleden was het eindelijk zover. Mijn droom kwam uit. Samen met 2 andere dansfanaten openden we onze eigen dansschool. Een hele spannende periode was dat. Zitten mensen hier wel op te wachten?”    

Een succesvolle ondernemer zonder passie

“De zaken gingen goed. Ik mocht zeker niet klagen. De lessen zaten elke dag vol. Daardoor moesten we ook meer personeel aannemen. En hebben we vlak voor de coronacrisis begon zelfs 3 nieuwe zalen aangebouwd. Alleen in die periode kreeg ik steeds meer het gevoel dat het misschien wel té goed ging. Ik had het zó vreselijk druk. Ik was voor m’n gevoel alleen maar bezig met de administratie, mensen aansturen en roosters maken. Tijd om zelf te dansen had ik niet meer. En de dansschool leek alleen maar te blijven groeien. Wat betekende dat het nóg drukker zou worden. Zo had ik het niet bedacht toen ik eraan begon. De dansschool is juist ontstaan vanuit mijn passie. Niet omdat ik een fanatieke en succesvolle ondernemer wilde worden.”    


De verbouwing was de druppel

“En toen stond alles ineens stil en kwam het inzicht. Ik was zó druk geweest met die verbouwing. Ik ging er mee naar bed en stond er weer mee op. Dag in, dag uit. Met m’n gewone werk voor de dansschool er nog naast. Toen de lessen tijdelijk niet door mochten gaan trakteerde mijn vriend me op een weekendje weg. Lekker samen even relaxen. Nou, dat werd dus 1 groot drama. Ik stortte volledig in. Het was dat mijn vriend zei dat het zo niet langer meer door kon gaan. En dat ik een stap terug moest doen. Want zelf had ik zoiets van: hoe dan? Dat doe je toch niet als mede-eigenaar? Ik was degene die een eigen bedrijf wilde en daar horen nu eenmaal verantwoordelijkheden bij. Maar hij had natuurlijk gelijk. Ik was niet meer in staat om te werken en dus klopte ik aan bij mijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Misschien konden zij iets voor me doen.”       


Gewoon te snel gegroeid

“Na het online invullen van een meldingsformulier, had ik een telefonisch intake-gesprek met een claimbehandelaar. Fijn dat het allemaal zo op afstand kon, want ik had de energie niet meer om mijn huis uit te gaan. Na een fijn gesprek bood zij aan om een arbeidsdeskundige bij mij thuis te laten komen. Om zo ook meer inzicht te krijgen in mijn situatie. Een week later stond hij al bij mij op de stoep. Samen met de arbeidsdeskundige kwam ik tot de conclusie dat mijn bedrijf gewoon te snel gegroeid was. Iets wat ik eigenlijk wel wist, maar niet toe durfde te geven. Ik was in mijn eentje vanuit mijn passie begonnen. En nu had ik een bedrijf met 15 man personeel te runnen.” 

De ondernemerscoach als reddende engel

“Dankzij de arbeidsdeskundige kwam ik in contact met een ondernemerscoach. Dat bleek mijn redding. Samen keken we naar mijn competenties en wat ik wel en niet leuk vond aan mijn bedrijf. Ook mijn 2 zakenpartners werden er bij betrokken. En gevraagd hoe we samen de zaken anders konden organiseren. Dit alles resulteerde al na een paar weken dat ik zélf weer wat danslesjes kon geven. Online natuurlijk, maar toch. Wat een heerlijk gevoel was dat! Daarnaast werd 1 van mijn docenten mijn rechterhand. Zij houdt zich met de management- en administratietaken bezig op de dagen dat ik me op de inhoud focus. Dat heeft me zoveel lucht gegeven. We werken alweer een paar maanden zo en het bevalt me prima. Ik zit lekker in mijn vel en ga weer met een glimlach naar mijn werk. Ik run nu met plezier mijn bedrijf. Ik kan wel zeggen dat de passie weer terug is!”  

—      

Ben jij op zoek naar een AOV? Via een Boostz Plus abonnement krijg je verschillende kortingen op je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor meer info, klik hier.

Geef een antwoord