FinanceClass, Overzicht

De 3 belangrijkste redenen voor alternatieve financiering

BLOG – De financiële sector van Nederland is aan het veranderen. Uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) in 2018 blijkt dat een banklening voor ruim 83% van het  Nederlandse MKB onbelangrijk geworden is. Nederlands kleinbedrijf hebben alternatieve financiering ontdekt als financieringsbron.


Dit komt ook naar voren in het rapport dat Oxford Economics afgelopen april in samenwerking met Funding Circle publiceerde. De impact van leningen die vorig jaar door dit innovatieve leenplatform zijn verstrekt is wederom sterk gegroeid. Waarom steeds meer kleine ondernemingen kiezen voor alternatieve financiering? Dit zijn de 3 belangrijkste redenen.1. Focus op MKB


Ondernemers zijn ontzettend belangrijk voor de economie. In Europa zorgen MKB ondernemers gezamenlijk voor werkgelegenheid voor meer dan 90 miljoen mensen. Toch is het deze ondernemers, ook in Nederland, erg moeilijk om aan financiering te komen. Sinds de financiële crisis zijn banken steeds strenger geworden bij het toekennen van krediet. Het onderscheidende vermogen van alternatieve financierders is vaak, dat zij zich volledig op kleine ondernemingen. Bij Funding Circle bijvoorbeeld, ligt de focus 100% op het MKB. Het merendeel van de leningen werd in 2018 verschaft aan ondernemingen met een omzet van minder dan 500.000 euro per jaar. Het gemiddelde leenbedrag lag rond de 38.300 euro.2. Snelheid dankzij innovatie


De wereld van alternatieve financiering bestaat grotendeels uit fintech bedrijven. Deze bedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologieën. Hierdoor kunnen zij snel en simpel de financieringsbehoefte van kleine ondernemers beantwoorden. Bijna een derde van alle digitale gebruikers wereldwijd benut vandaag een vorm van financiële technologie.


Doordat fintech bedrijven gebruik maken van verschillende slimme technologieën, hebben zij zelf controle over het kredietproces en kunnen ze je aanvraag snellen beoordelen. Dit scheelt lange processen zoals bij de bank en zorgt ervoor dat ondernemers snel weer verder kunnen. Zo krijg je bijvoorbeeld na je financieringsaanvraag bij Funding Circle binnen 24 uur een vrijblijvend aanbod. Fintech bedrijven zijn daarnaast constant bezig hun service te verbeteren. De focus ligt op het blijven optimaliseren van processen, zodat het de aanvraag steeds eenvoudiger gemaakt wordt.3. Tijd en kosten besparen


Een beslissing van de bank voor een zakelijke lening kan ontzettend lang duren. Dit is ook een reden waarom ondernemers alternatieve financiering boven andere financieringsmogelijkheden verkiezen. De kosten voor het wachten op een beslissing voor een banklening kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor kleine ondernemingen, vooral wanneer deze bovenop de standaard kosten en moeite voor de aanvraag komen. Naast kosten brengt het lange wachten natuurlijk ook veel onzekerheid met zich mee.


Ook het hebben van een langdurige lening vinden niet alle ondernemers prettig. Bij veel fintech bedrijven is het daarom mogelijk om op ieder moment vervroegd en boetevrij af te lossen.


De markt van alternatieve financiering wint steeds meer aan bekendheid en naam, en dit is niet zomaar. Het is een mooie trend die steeds meer toegang tot financiering geeft, ook voor kleine ondernemers. Alternatieve financierders maken zich hard voor verandering en MKB ondernemers plukken hier de vruchten van.


Het hele rapport van Oxford Economics is te lezen op www.fundingcircle.nl/impact


Wil jij weten wat alternatieve financiering voor jou kan betekenen? Ga naar fundingcircle.nl en doe vrijblijvend een aanvraag.


Geef een reactie