MarketingClass

De opkomst van uitleg- animaties, vlogs en webinars

BLOG – Je hebt er vast al wel een paar voorbij zien komen op jouw Facebook of LinkedIn tijdlijn: animaties, vlogs en webinars. Online video is hot. Of het nu vlogs, uitleganimaties of webinars zijn, het web staat er vol mee. We kunnen er niet meer omheen, maar hoe heeft online video zijn opkomst zo snel kunnen maken? En wat kun je er zelf mee? We duiken in de wereld van online video.

Tegenwoordig bestaat een derde van alle online activiteiten uit video. Dit is erg gestegen de laatste jaren. Daarnaast geeft 72% van de bedrijven aan dat video hun conversie heeft verbeterd. Door de opkomst van het mobiele telefoon en het 4G netwerk, kijken we massaal meer video. Daarnaast zijn er ook nog tal van mogelijkheden wat betreft video:

Iedereen is een ster

Het leek allemaal te beginnen met YouTube. Iedereen kon zijn eigen maaksel op het platform plaatsen en zich ontpoppen tot een ster. We beginnen het door te krijgen, online video geeft ons mogelijkheden. Mogelijkheden om gezien te worden door een groot publiek. Het gebruik en succes van online video is nooit meer gestopt te groeien. 91% van de Amerikaanse jeugd geeft zelfs aan online video’s te bekijken. Met name de vlogs zijn populair onder de jeugd. Ook het webinar doet het steeds beter, dit is een moderne vorm van video die we zeker niet moeten onderschatten.

Uitleganimatie

Een andere vorm van video is uitleganimatie. Veel bedrijven zetten het in om niet-tastbare diensten, concepten of ideeën uit te leggen. Binnen één minuut breng je jouw boodschap over op je doelgroep op een leuke, maar duidelijke manier. Het helpt de kijkers met hun besluitvormingsproces en het is voor jou een zeer kostenefficiënte manier van campagne voeren. We geven je een aantal harde feiten over uitleganimatie:
– Met uitleganimatie kun je alles laten zien wat je maar kunt bedenken, dit is iets wat met ‘gewone’ video niet kan.
– Een uitleganimatie biedt de mogelijkheid om binnen enkele seconden een hele hoop informatie te geven.
– Ons brein is audiovisueel ingesteld. Dit betekent dat mensen liever een video kijken dan een stuk tekst lezen.
– Een uitleganimatie voelt persoonlijk, door middel van karakters kan er emotie in de animatie worden toegevoegd.
Hierdoor voelt je publiek zich emotioneel betrokken bij de video.

Vloggen, een hype?

2016 was het jaar van de vloggers. Iedere dag ontpopte iemand zich als vlogger. Maar wat is vloggen nu eigenlijk? Vloggen is een afkorting van video en weblog. Vloggen is eigenlijk een blog zoals we die allemaal kennen, alleen dan in videovorm. De meeste vloggers zijn jongeren die hun dagelijkse leven filmen, echter zijn er tegenwoordig ook steeds vaker bedrijven die gaan vloggen.

Hoewel we wel kunnen spreken van een hype, en niet iedere vlogger het volhoudt, blijven de grote influencers overeind en maken zij nog steeds een groot deel uit van onlinemarketingland.

Maar waarom kijken jongeren nu zo massaal naar ‘vlogs’? Vloggers zijn authentiek en oprecht. Het is niet zoals op TV in elkaar gezet. Dit is iets wat steeds meer mensen zoeken. De USP van een goed YouTube kanaal is de persoonlijkheid van de vlogger. Iedere vlogger heeft zijn eigen manier van filmen en iedere vlogger is daarom anders. Daarnaast laten vloggers zien dat ze echt plezier hebben in hun werk, wat kijkers waarderen.

Webinar: het online seminar

Het woord verklapt het al, een webinar is een seminar dat gegeven wordt door middel van een online video. Een seminar op het wereldwijde web. Een webinar is een interactieve web sessie waarbij de deelnemers vanuit hun eigen omgeving de sessie kunnen volgen. Ze zien en horen de presentatie én kunnen via een chat vragen stellen. Een webinar is dan ook van langere duur dan een gemiddelde vlog en duurt net als een seminar minimaal een half uur. Zo’n interactief online seminar is een handige manier om kennis over te dragen. Wanneer je een webinar geeft kun je met honderden mensen tegelijkertijd communiceren.

Maar wat is eigenlijk de oorzaak van de opkomst van online video?

Technologie heeft het mogelijk gemaakt om sneller en meer video’s te kijken. De verbindingen van het internet zijn een stuk sneller geworden en er zijn meer platformen gekomen waarop je video’s kunt kijken.

Ook is bewezen dat mensen veel liever kijken dan lezen. Waarom zou je een tekst van 2.000 woorden lezen als je hierover ook een video kunt kijken? Tevens trekt video de aandacht. Wanneer we voor de keuze staan om een video van 75 seconden te kijken of een artikel van 5 pagina’s te lezen, dan zou de meerderheid ervoor kiezen om de video te kijken. Video is nu eenmaal een stuk makkelijker, beter onthoudbaar en duidelijker.

Online video stopt niet met groeien! Of het nu uitleganimaties, vlogs of webinars zijn, we zien er steeds meer van.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Cooler Media.  Wil je meer weten over online video’s of gratis webinars volgen? Schrijf je dan hier in bij Boostz.

Geef een antwoord